- Hepsi
- Haber
- Teknoloji
Fédération Internationale des Journalists et Ecrivains du Tourism-FIJET organizes a training program for the young every year. In accordance with the accepted general rules of FIJET, an on-site learning program is organized every year in one of the places that is in need of support in terms of tourism. This education program is organized under the leadership of the Fijet association of that country and Fijet Academy Committee.
This year the candidate country for this program was Fijet Tunisia. The president of FIJET Mr. Tijani Haddad first hosted the participants and the professors in Africa Hotel in Tunis and then in Marina Palace Hotel in Hammamet with great care and attention to all the details in order to introduce Tunisian culture well.
Due to the increasing problems of tourism industry and its rather more fragile structure compared to other sectors, the subject of the Fijet Academy program this year was determined as “Sustainable Tourism”. The sub-topics of the professors of Fijet Academy Committee were: Prof. Ludmila Novacka-“Content management in media”, Prof. Gabriela Tigu “Sustainable tourism and the role of youth in sustainable tourism” Prof. Petra Somek “How to write a reportage” , Amela Tomasevic “The importance of the hospitality industry in the development of sustainable tourism” and F. Sema Kutlu “ A niche in journalism: Travel Writing” and “The important qualities of an effective travel writing”
This year the attendees of the program included undergraduates and also master’s degree students, novice writers, young media enterpreneurs, tv and radio programmers and professional photographers from 8 different member countries of Fijet. The friendship and harmony of the group was so remarkable that it was setting an example to the world.
The program started with an appointment with the Minister of Tourism Mr. Moez Belhassine. The minister highlighted the importance of tourism, objective journalism and education in order to improve the share of tourism in the global economy and help build a stronger mutual understanding and respect of different peoples of the World.
After a short visit to the old medina of Tunis, the group later went to a hidden gem of Mediterranean Basin, Sidi Bou Said, the symbol of art and protected heritage, to see the enchanting blue and white washed authentic buildings with fantastic doors.
The most interesting part of the program for all participants was visiting the Souse Archeological Museum, one of the greatest museums of Tunisia which showcases an extraordinary collection of 2nd and 3rd century Roman African mosaics. The group had a chance to see mosaics many of which reflect mythological themes like depicting life and entertainment in ancient world such as theatres, horse races, fishing, amphitheatre hunts. A mosaic covered baptistry from the Christian Era was the center of interest.
The Jawhara FM, a private radio station in Sousse hosted the Fijet Academy Group and the participants had a chance to see a live TV reportage by a famous anchorman. The visit to Jawhara FM was an example of hands on learning for the Young journalists group who were amazed by the technical infrastructure of the radio.
Fijet Academy Young Journalists group continued their sightseeing Tours with a visit to OUDHNA, a huge astonishing Roman- Berber city that is partially excavated yet. This huge excavation site, proudly described by President Tijani Haddad, left the participants in awe and admiration.
The certificate ceremony of the Fijet Academy program was held on the 8 of September, Friday night at Marina Palace Hotel in Hammamet, the main sponsor that provided accommodation, classrooms and technical infrastructure.
by Sema Kutlu
Türkiye’de turizm vizyonunun gelişmesi konusundaki katkıları ve sahip olduğu değerlerle önemli mihenk taşlarından biri olan İstanbul’da düzenlenecek 1.İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, sektöre yepyeni bir kaynak yaratarak sektörel iş birlikleri imkanlarının artırılmasını sağlayacak.
Bir turizm borsası niteliğinde planlanan fuar, hedef ülkelerden gelecek satın alım heyetlerini dünyanın birçok yerinden gelen katılımcı ve ziyaretçilerle İstanbul gibi stratejik öneme sahip bir pazarda buluşturacak.
20-22 Eylül 2023 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek olan 1.İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, Türkiye ve Balkanlar arasındaki ilişkileri güçlendirirken aynı zamanda bölgede bulunan ve komşu olan tüm ülkelerin turizm profesyonellerinin tek alanda bir araya gelmesine olanak tanıyacak.
YER: Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı / İstanbul
TARİH: 20 - 22 Eylül 2023
KAYIT: https://www.ibtb.com.tr/app/invitation/
---
Fuarın Amacı
Büyük bir metropol ve dünyanın önemli kentlerinden olan İstanbul hem pazarlama, hem de satın alma potansiyeli yüksek bir şehir olarak fuar katılımcılarına büyük avantajlar sunacak niteliktedir. Hedef pazarlardan davet edilecek hosted buyerlar ve dünyanın birçok yerinden gelecek katılımcı ve ziyaretçiler arasında gerçekleşecek ikili görüşmeler ile fuar bir turizm borsası haline gelecek.
Katılımcılar; termal, kış, dağ, kruvaziyer, deniz, kültür, MICE ve inanç turizmi gibi değişik alanlarda yeni turizm pazarları ve Türkiye ile ortak tur paketleri oluşturmak için iş birlikleri yapabilecek.
Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ilişkinin kaynağı zengin kültürel mirasa, dini kimliğe ve coğrafi yakınlığa dayanır. Bu büyük potansiyelden faydalanarak, daha iyi bir tanıtımla katılımcı tüm ülkeler daha fazla turist çekme imkanı yaratacak.
Ülkelerin hiç bilinmeyen turistik bölgelerinin tanıtımı yapılabilecek. Katılımcılar, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelecek olan hosted buyer’lar ile görüşerek, kurumlarını, ürünlerini tanıtabilecek ve yeni pazarlarla iş yapma fırsatı elde edecek.
Balkan ülkelerinden gelecek olan kurum ve kuruluşlarla yeni iş birlikleri yapılabilecek.
Katılımcılar ürün ve hizmetlerini tanıtırken aynı zamanda, yeni turizm destinasyonları hakkında bilgi edinebilecek, Balkan ülkeleri ve Türkiye’deki turizm trendlerini öğrenerek yeni tur paketleri oluşturabilecek, iş ağını genişletebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İzmir Vakfı’nın birlikteliğiyle düzenlenen Türkiye'nin ilk "Turizmde Etik Çalıştayı”, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç SOYER ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta’nın katılımıyla gerçekleşti.
Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen çalıştaya İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay KÖKKILINÇ, İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Emre GEZGİN, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri M. Anıl KAÇAR, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat KARAÇANTA, BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kurulu Üyesi Günnur DİKER,16 STK temsilcisi ve üyeleri (SKAL, TÜRSAB, ETİK, İZRO, TUROYD, İZTO, ATURJET FİJET TÜRKİYE, İZMİR VAKFI, İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ, İBB, TUROB, TUREVS,AKDENİZ TURİZM VAKFI, EGE TURİZM DERNEĞİ, IFITT), akademisyen ve İzBB bürokratları katıldı.
İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Aturjet Y.K üyesi Emre Gezgin, İzmir Kent Konseyi Turizm Öalışma Grubu üyesi Zülküf Mermut'un düzenlediği Turizmde Etik Çalıştayına ATURJET, FİJET Türkiye Başkanı Delal Atamdede ATURJETİ temsilen katılım gösterdi.
En iyi gezi yazarlarının ödüllendirildiği 12. Marco Polo Ödülleri, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Dünya Turizm Yazarları ve Gazeteciler Federasyonu'nu (FIJET) Hırvatistan'da temsil eden FIJET Hırvatistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyon oldukça renkli geçti. Dünya Kupası heyecanı ve Hırvatistan Milli Futbol Takımı'nın büyük başarısı ile birleşen Marco Polo Ödül Töreni daha coşkulu bir atmosfere sahne oldu.
Ödül törenine FIJET Başkanı Tijani Haddad'ın yanı sıra Macaristan, Slovenya ve Türkiye'den FIJET temsilcileri katıldı. ATURJET katılımcıları arasında Delal Atamdede, Hüseyin Kurtoğulları ve Sema Kutlu yer aldı.
Ödüllerin anket ve araştırmalar sonucunda belirlendiğini ve sadece başarının değil birçok niteliğin de değerlendirilmesi sonucunda karar verildiğini vurgulanırken; seçici kurulun Ante Gavranovic, Hrvoje Zovko, Jadranka Riloviç ve Marija Baric'ten oluştuğu bildirildi.
KEŞFEDİLMEMİŞ VE İLGİNÇ HEDEFLERE ODAKLANMAK
Ödülün amacı, yerli gazetecileri ülkelerinin turistik bölgeleri, insanları, gelenekleri ve gelenekleri hakkında hikayeler yazmaya teşvik etmek ve ödüllendirmek; turist çekecek belirli turizm destinasyonlarının ilginç hikayeleri, mitleri, efsaneleri aracılığıyla turizmi geliştirmektir.
EN İYİ SEYAHAT YAZARLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
12. Marco Polo Ödülleri kapsamında “Medyada Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Hırvat seyahat gazeteciliğinin duayeni ve FIJET Hırvatistan'ın kurucularından Ante Gavranovic'e verildi. “Yurt İçi Seyahat Makaleleri Ödülü”, Hırvat TV izleyicilerine keşfetme ilhamı veren Hırvat TV röportajları nedeniyle Daria Marjanoviç'e verildi. Yeni içerik ve kaynaklar yaratmak amacıyla turizm profesyonellerine beş “Marco Polo” madalyası da verildi. Hırvat bölgeleri, insanları, gelenekleri, keşfedilmemiş ve ilginç destinasyonları hakkında hikayeler yayınlayan gazetecilere verilen mükemmellik madalyaları: Zrinka Turalija: Hırvat kültürünün tüm yönleriyle ilgili Ulusal TV'de yayınlanan günlük röportajlardan sorumlu yazı işleri müdürü. Jurika Galic Juka: “Dalmaçya” portalında yayınlanan Merkez Dalmaçya röportajları için. Kvarner & Istria: Youtube, Lara Cernicki Dergisi Meridijani Gazetecileri. Hrvoje Gunjaca: Hırvat TV muhabiri ve Dalmaçya hinterlandındaki Knin hakkında TV röportajının yazarı. Goran Safarek: Croatia Airlines Inflight Magazine'de yayınlanan Medjimurje kıta bölgesinden röportajlar için.
HIRVATİSTAN SEYAHAT GAZETECİLİĞİNE BEŞ ÖZEL ÖDÜL
Hırvat seyahat gazeteciliği, Hırvat kültürü, doğası ve mirasına olağanüstü katkılarda bulunan gazetecilere de beş özel ödül verildi. Eski Hırvatistan Radyosu Muhabiri Dragica Lemesiç, Mirjana Zugec Pavivic, Yazar Oleg Mastruko, Marinas Tourism Patrol Editör Ekibi – Jutarnji list ve Matej Mestrovic Hırvat müziğine olağanüstü katkılarından dolayı ödüllendirildi. Macaristan'dan gazeteci ve FIJET üyesi Alexander Stemp’de Zagreb üzerine yaptığı “Zagreb'den sevgilerle” röportajıyla özel “Marco Polo” madalyasına layık görüldü.
TINA CUBRILLO'DAN TEŞEKKÜRLER
Programın sonunda teşekkür konuşması yapan FIJET Hırvatistan Başkanı Tina Cubrillo; “Onur konuğumuz Sayın Nikola Petricevic'e - Turizm Bakanlığı'na, Jasna Vanicek Fila - Kültür ve Medya Bakanlığı'na, Slavija Jacan Obratov'a - Hırvatistan Turizm Ofisi'ne, Niko Bulic'e - eski Turizm Bakanı'na, Dijana Katica'ya - Kültür ve Medya Bakanlığı'na teşekkür ederiz. Hırvatistan Parlamentosu Turizm Komisyonu, FIJET Başkanı Tijani Haddad, Oriovac Belediye Başkanı ve törene katılan tüm misafirlerimiz, ortaklarımız ve FIJET Hırvatistan üyeleri katıldı. Gelecek yılın ödülleri şimdiden oldukça heyecan verici görünüyor.”
Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu - FIJET tarafından İzmir’e “Altın Elma” ödülü verildi. Restore edilerek kültür faaliyetlerinde kullanılan tarihi Gazhane”de düzenlenen törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ödülü FİJET Başkanı Tijani Haddad’dan aldı.
Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET), turizm dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen “Altın Elma” ödülünü İzmir’e verdi. FIJET yönetiminin 2020 yılında aldığı karar ile verilmesi uygun görülen ödül, yaşanan pandemi süreci nedeniyle gerçekleşememişti. Geçtiğimiz ay FIJET’e üye ülkelerin bazı turizm yazarları İzmir’e gelip, son incelemelerini yaparak ödülün 9 Kasım 2022 tarihinde düzenlenecek bir törenle verilmesi kararını aldılar.
TUNÇ SOYER: SORUMLULUĞUMUZ ARTTI
“Altın Elma” ödülünü FIJET Başkanı Tijani Haddad’dan alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Her ödülün gurur verici bir tarafı vardır, ancak bazı ödüller vardır ki alan kişiye büyük sorumluluk yükler. İşte bu ödül de öyle bir ödüldür. Bu ödülle sorumluluğumuz daha da artmıştır” dedi.
TIJANI HADDAD: İZMİR’E HAYRAN KALDIM
FIJET Başkanı Tijani Haddad ise yaptığı konuşmada turizmin özellikle pandemi sonrası ülkelerin ekonomileri için daha çok önem kazandığına değinerek; “İzmir’e yıllar önce gelmiştim, şimdi çok farklı ve çok daha güzel bir İzmir buldum. Antik kentleri ve tarihi değerleri ile İzmir, Altın Elma Ödülü’nü fazlasıyla hak ediyordu” ifadelerini kullandı.
DELAL ATAMDEDE: AFRODİT’İN ALTIN ELMA’SI İZMİR’E!
Türkiye’de ATURJET olarak anılan Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Delal Atamdede de ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Güzellikler şehri İzmir’in efsanelerde Paris tarafından Afrodit’e verilen ‘Altın Elma’ ile ‘en güzel şehir’ olarak değerlendirilmiş olmasından büyük mutluluk duyduğumu paylaşmak istiyorum. İzmir, güzelliği ile bu ödülü sonuna kadar hak etmiştir. Dünya’da en çok ‘Altın Elma’ ödülü, Türkiye’nin şehirlerine verilmiştir. Bu da ülkemizin ne denli önemli ve değerli bir ülke olduğunun bir başka göstergesidir.”
Kaynak: Tourmag.com & Turkiyeturizm.com
Ekim 2022'nin en önemli anı, 9-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu Seçmeli Kongresi oldu. Mısır'da düzenlenen kongere Tijani Haddad tekrar seçildi ve FIJET'in Başkanı olmaya devam ediyor!
ATURJET-FIJET Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Delal Atamdede, genel kurulda FIJET Başkan Yardımcısı olarak atandı. FIJET'in yeni yönetim kurulunda Atamdede ile birlikte yer alan diğer üyeler arasında Salah Attia (Mısır), Tina Eterovic Čubrilo (Hırvatistan), Stefan Baciu (Romanya), aynı zamanda yeni sayman olan Prof. Ludmila Novacka (Slovakya), Najib Sanhdaji ( Fas) ve aynı zamanda Altın Elma Komitesi Başkanı olan Plamen Starev (Bulgaristan).
Ayrıca Marijana Rebiç, Genel Sekreterlik ve Sema Kutlu, FIJET Akademi Komitesi Başkanlığı ile yeni dönemde de federasyona hizmet vermeye devam edecekler.
Daha nice 29 Ekimlere! Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği