Adeta bir müze kent olan Edirne, neredeyse her yanında bir tarihsel değeri barındırıyor. Osmanlı’nın başkentlerinden biri olması nedeniyle döneme ait eserler, kentte ön planda. FIJET Türkiye (Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi, duayen turizmci Hüseyin Kurtoğulları’nın öncülüğünde yaklaşık üç gün süren bir gezi düzenlendi Edirne’ye. Sektöre emek verenler tarafından, nokta nokta mercek altına alındı bu kent! Anılara sahne olacak nitelikteki keyifler de yaşandı.xx
- Pandemi nedeniyle yaklaşık üç yıl hiçbir kültürel gezinin yapılamadığı bu ortamda üyeler keyifli saatler geçirirken, doğal olarak parmaklar da deklanşörlerdeydi. Sayısız film ve fotoğraf planı kaydedildi ve elbette bunlar geziye katılan yazarların ve gazetecilerin bağlı bulunduğu yayın kuruluşlarının yazılı, dijital ilgili platformlarında paylaşıldı.
- Yazılıp çizilenlerin, paylaşılan fotoğraf ve anıların çok sayıdaki takipçi, izleyen ve gezi tutkunlarının olağanüstü ilgisi ile karşılanması, Edirne seyahatinin önemine dikkat çeker nitelikte! Edirne İl Kültür ve Turizm Müdür Kemal Soytürk’ün ev sahipliğinde gerçekleşen gezinin ilk akşamında, Sayın Soytürk’ün de katıldığı şarap bağları gezisinde ve akşam yemeğinde neşeli anlar yaşandı.
Başta elbette Selimiye Camii olmak üzere; Eski Camii, Üç Şerefeli Camii ile beraberinde sinagog ve kiliseler, tarihi çarşı Arasta, sınır karakol binası, tarihi Edirne Garı, meşhur Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yeri Sarayiçi gibi Edirne’nin en özel alanlarını kapsayan gezi, FIJET Türkiye yazarları ve gezginleri kadar yerel halkı ve esnafı da mutlu etti.
Duayen gezginler, Edirne’nin bu denli zenginliğinin gerekli biçimde tanıtılmadığı konusunda birleşti. Diğer yandan, turizm sezonunun başlamasına rağmen yolların hala onarıma muhtaç olması, tarihsel yerlerde yenileme çalışmalarının sürmesi ve hiç bitmeyen otopark sorunun artması gibi kent turizmine olumsuz sonuçlar doğuracak etmenler, ziyaretçilerin gözünden kaçmadı ve bunu ilgili oldukları basın kuruluşlarında gündeme getirecekleri gerçeğini de ortaya koydu.
Edirne’nin yerel lezzetleri ciğer ve köftenin, turşunun, yoğurdun eşlik ettiği nefis sofralarla misafir edildi yazarlar. FIJET Türkiye Başkanı Delal Atamdede’nin destinasyonlar arasındaki trafiği, grup uyumlaşma çabasındaki özeni ve tabi esprileri, hikayeleri keyifli anların yaşanmasına vesile oldu.
Uzun bir aradan sonra biraya gelen ekip, hemen sonrasındaki yeni kültürel gezilerin planlarını yapmaya başladı. Anlaşılan o ki, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu FIJET’i ülkemizde temsil eden ATURJET (FIJET Türkiye) gezgin ve yazarlarını yakında başka destinasyonlar bekliyor…