blog
2020-05-09

COŞKUN ARAL, FIJET TÜRKİYE CANLI YAYININDA!

  • Uluslararası savaş fotoğrafçısı, gezgin, gazeteci, macera insanı, belgesel yapımcısı ve daha pek çok unvanı bulunan Coşkun Aral, FIJET’i (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu) Türkiye’de temsil eden Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği ATURJET’in canlı yayınına konuk oluyor. Pek çok ülke ile birlikte Türkiye olarak da yaşamakta olduğumuz Covid-19 salgını günlerinde turizmi her yönüyle masaya yatıran ATURJET, UFTAA Başkan Yardımcısı Çetin Gürcün’ün ardından camiayı bu defa Coşkun Aral ile buluşturuyor.

    COVID-19 SONRASI ALTERNATİF TURİZM HAREKETLERİ VE GASTRONOMİ
  • Moderatörlüğünü FIJET Türkiye (ATURJET) Başkanı Delal Atamdede’nin yapacağı söyleşinin konusu, “Covid-19 Sonrası Alternatif Turizm Hareketleri ve Gastronomi” başlığını taşıyor. Dünyanın pek çok ülkesinin özellikle arka sokaklarında derinlemesine incelemeler yapan Coşkun Aral’ın bu konuda söyleyeceklerinden önemli ipuçları alınabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de bu yayın kaçmaz diyoruz. Aynı zamanda ATURJET Onur Üyesi de olan Coşkun Aral ile söyleşi, 12 Mayıs Salı günü saat 18.00’de @fijetturkiye hesabından canlı olarak izlenebilir.

    COŞKUN ARAL HAKKINDA
  • 1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu. Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika Gazetesi’nde devam etti. 1977 yılı kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. Bunu izleyen yıllarda Sipa Ajansı’nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Bu arada Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazeteleriyle serbest olarak çalıştı.

  • 1980 yılında Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı. 12 Eylül 1980 darbesini daha önce yaptığı arşiv çalışmalarıyla ünlü Newsweek, L’Express dergilerinin kapaklarında ve yüzlerce uluslararası dergi sayfalarında yansıttı. 14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1980’den itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, ÇAD ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi. Time, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına fotoğrafçı olarak mesleğine devam ediyor.

  • 1986’da Türkiye’de “32. Gün” adına başlattığı savaş TV muhabirliğini, asıl mesleği ile birlikte sürdürmekte. Yapım ve yönetimini üstlendiği “Haberci” programı, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası TV kanallarında da yayınlanmakta. Coşkun Aral, Türkiye’nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV’nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. İz TV, Avrupa’da 2007’de belgesel dalında Hot Bird TV Ödülü’ne layık görüldü. Aral, dünyanın değişik bölgelerinde bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor. Kurum ve kuruluşların toplantılarına konuşmacı olarak da katılan Coşkun Aral, fotoğraf ve belgesel çekimi workshopları düzenliyor, kurum tarihçesi ve ürün belgeselleri çekiyor.

    Aynı zamanda çok iyi bir belgesel fotoğrafçısı olan Coşkun Aral, kafa küçültücülerin öyküsünü belgelemek için Amazon ormanlarına bile gitmiş olması ile biliniyor…

    ATURJET Onursal Üyesi Coşkun Aral, özellikle alternatif turizm konusunda ileri derecede deneyime sahip…