SKAL International İstanbul Kulübü’nün Mayıs ayı buluşması, Millennium Istanbul Golden Horn Hotel’de gerçekleşti. Sadece bir otel olmayıp çok farklı özellikleri barındıran konsept, konuklar tarafından büyük ilgi gördü.
Buluşmanın iki önemli konuğu da vardı. Turizm camiasının yakından tanıdığı, Anadolu Folk Topluluğu’nun kurucusu Göksenin İleri ve FIJET (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi Delal Atamdede, yaptıkları konuşmalarda turizm adına son derece olumlu mesajlar verdiler.
Sektörün deneyimli isimlerinden Orhan Yeşerenyuva’nın genel müdürlük görevini üstlendiği Millennium Istanbul Golden Horn Hotel’in, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilenen Ayvansaray Türk Mahallesi’nde hizmet vermeye başladığı bilgisini konuklara aktaran Yeşerenyuva; “Otelimizin en önemli özelliği, bir tarafının boydan boya İstanbul surlarına dayanmış olmasıdır” dedi. Tesislerin İstanbul’un en değerli yerinde, 18 bin metrekare büyüklüğünde bir alana yayılmış olmasının büyük bir şans olduğuna dikkat çeken Orhan Yeşerenyuva; “Daha önceleri mevcut bulunan tarihi ahşap binaların restorasyonunun yapıldığı bir alanda 68 adet rezidans yer alacak. Otel bölümü ise 29 odalı olarak planlandı. Bünyemizde yer alacak kafeler, mağazalar ile Balat’tan Ayvansaray’a kadar uzanan bölgenin çekim merkezi haline geliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’ye gelen yabancılara yüzlerce kez gösteride bulunan Anadolu Folk Topluluğu’nun yanı sıra çeşitli televizyonlarda yaptığı “Adım Başı Tarih” isimli programla da büyük bir birikim sahibi olan Göksenin İleri, buluşmada paylaştığı anılarla konuklara günlerce sürecek tebessüm fırsatı sağladı. Bu paylaştığı anılar içinde biri vardı ki, bugün bile bazı şeyleri tekrar düşünmemiz gerektiği mesajını verdi. İşte o anı:
“1985 yılının yaz aylarıydı. Karaköy Yolcu Salonu Taksi İstasyonu beni aradı ve ‘İlk gemi geliyor. Bir halk oyunları gösterisi yapalım’ dedi. ‘6 bin liraya yaparım’ dedim. Pazarlık ettiler, ben de ‘3 bin lira olsun’ dedim. Arkasından da İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü aradı; ‘İlk gemi geliyor. Ekip gönderelim, bir organizasyon yapalım’ dedi. Daha sonra bir deniz acentesi aradı, o da davet etti. ‘6 bin lira ama 4 bin olur’ dedim. ‘Yarın zaten oradayız’ desek hayali bitecek. ‘Tamam’ dedim. 2 bin lira kârda olduğu için kabul etti. Gemide 15 yolcusu olan bir acente daha aradı, o da davet etti. ‘6 bin ama sana 3 bin’ dedim. O da kabul etti. Böylece 8 kuruluşa ortalama 3-4 bin liradan ekibi sattık. Ertesi gün Karaköy’e gittik. Beni arayanlar sıralanmış, yan yana duruyorlardı. Durumu anlamasınlar diye yanlarına gitmemeye çalıştım. Güverteye yolcular doldu, biz iskelede gösteriyi yaptık. O gün jest olarak yaptığım bu kadar güzelliğin karşısında 20 bin lira kazanmıştım.”
Buluşmanın ikinci konuğu, FIJET Yönetim Kurulu Üyesi Delal Atamdede idi. Aynı zamanda kurumu Türkiye’de temsil eden ATURJET’in (Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) de başkanı olan Atamdede, yaptığı konuşmada “Dünya turizm profesyonelleri örgütü SKAL gibi bir kuruluşun FIJET ve ATURJET işbirliğinde çok önemli başarılara imza atacağına inanıyorum. Bunun ilk örneğini, geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da gerçekleşen FIJET Komite Toplantısı’nda yaşadık. Bu başlangıcı bundan sonra daha da geliştirerek sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin konukları arasında, geçtiğimiz yıllarda SKAL Dünya Başkanlığı görevini üstlenen Hülya Aslantaş da vardı. Aslantaş, Anadolu Folk Topluluğu’nun Kurucusu Göksenin İleri’yi katkılarından dolayı verilmesi kararlaştırılan plaketi takdim ederken, kendisine teşekkürlerini de iletti. SKAL International İstanbul Kulübü Başkanı Ata Eremsoy ise; “Türkiye’nin tanıtımı için tüm kuruluşlarla işbirliği içerisinde olarak, SKAL Türkiye’nin vizyonunu genişletiyoruz” mesajı verdi.