blog
2017-08-15

NİLGÜN ŞİRİN: TİRE MÜZESİ’Nİ GÖRMEK İÇİN SON GÜNLER!

Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (ATURJET) Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Şirin, Tire Müzesi’nin mutlaka görülmesi gerektiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde müzenin yeniden inşa edilmek üzere yıkılacağı ve bünyesinde barındırılan eserlerin depoya kaldırılacağı bilgisini de paylaşan Şirin, şunları ifade etti:

“Tire Müzesi, yurdumuzun en eski ilçe müzelerindendir. Ülkemizde kurulan birçok müze, zamanla içindeki eserlerin sayısının artmasından dolayı koruma, paha biçilemez parçaları teşhir etmekteki yetersizlik ve de hızla gelişen teknolojiye ayak uydurma çabasının neticesinde yorgun düşüyor. 46 yıl önce hayırsever bir vatandaşın bağışladığı bir alana, Tire ilçemizin tam ortasında 400 metrekare bir müze binası inşa edilmiş. Bugün ciddi bir kısmı bahçe ve depoda bulunan 34 bin parçayı korumaya çalışıyor bu yorgun bina. Müze Müdürü Enis Üçbaylar’ın vazife başına gelmesiyle hayat kazanmaya başlamış bahçedeki ve içerideki eserler. 2018 yılında başlayacak yeni müze binası proje çalışmaları ile müze ziyarete kapatılacak. Süresi henüz belli değil.  Yolu Tire’ye düşenler veya yakınından bugünün moda olmuş tatil yerlerine gidenlere duyurulur; otoyoldan biraz içeri girin, Tire meydandaki yorgun müzeye bir göz atın.

HENÜZ VAKİT VARKEN, TİRE MÜZESİ’NE GİDİN

Siz hiç müze gezerken oyun oynadınız mı? Her eserin kendine uygun bir hikayesi beliriverir kafanızda. İnsan boyu heykellerin ince yerlerine aldığı darbelerle ya başları ya da bileklerinden kırılıp düşer gider elleri ve ayakları. Bir bakarsınız Tire Müzesi’nin bahçesinde bir heykel; başı kopmuş, yuvarlanmış gitmiş, yüzünü bilemeyiz, ifadesini göremeyiz ama ona dokunmabilme, ‘Hadi gel biraz seninle ahbaplık edelim’ demek gelir insanın içinden.  Sizler ve sizden sonra gelecek kuşakların belki hiç böyle bir imkanı olamayacak. Henüz vakit varken, Tire Müzesi’ne gidin, bu oyuna katılın. Bakın neler göreceksiniz ve çoğunun ‘taş parçası’ dediği bu eserler sizlere neler neler anlatacak. Geçmişimize, tarihimize sıkı sıkıya sarılalım. Göreceksiniz ne çok yeni şeyler öğreneceğiz.”

YENİDEN İNŞA EDİLECEK

İlçe merkezinde yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu müzenin önümüzdeki günlerde yıkılıp, yeniden çağdaş standartlara uygun biçimde inşa edileceği konusunda bilgi aldığını sözlerine ekleyen Nilgün Şirin; “Müzenin içinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait çok değerli eserleri görmek mümkün. Eserlerin en eskisi M.Ö. 3500 yılına ait. Müzedeki arkeolojik buluntular, genellikle Helenistik ve Roma İmparatorluğu zamanından kalan heykeller, mermer ve toprak lahitler, toprak yağ kandiller ile topraktan yapılmış ufak heykelciklerden oluşuyor. Müzedeki buluntuların tamamı, Tire çevresinde bulunan eserlerden oluşuyır” açıklamasında bulundu.